lauantai 12. tammikuuta 2008

Proteiineja pukkaa

Vaikka olen lukenut lukemattomia opuksia kasvissyönnistä, niin olen huomannut laiminlyöväni omaa ruokavaliotani. Liikaa hiilihydraatteja ja rasvoja, liian vähän proteiineja. Vaan tähän olen tehnyt nyt muutoksen. Vegaaniliiton sivuilta voit käydä tutustumassa kasvisruokapyramidiin eli miten koostaa kasvisruokavalio. Vegaaniruokavaliossa ei tosin käytetä mitään eläinkunnantuotteita. Minä täydennän sitä maitotaloustuotteilla.

Keho tarvitsee proteiineja, myös laihdutuksen aikana. Proteiinien syömisessä on tietenkin käytettävä maalaisjärkeä ja kohtuutta, sillä liika on aina liikaa. Kasvisruokavaliossa proteiineja saadaan pääasiassa palkokasveista, pavuista, linsseistä, soijatuotteista, herneistä. Soija on monipuolisin aminohappojen suhteen. Kasvissyöjien iloksi soijasta valmistettuja tuotteita saa monipuolisesti kaupoista. Tarjolla on soijasuikaletta, soijanoppia, tofua, soijamaitoa ja soijasta valmistettua jogurttia, soijarouhetta ja soijajauhetta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että soija on allergisoiva kasvi, joten soijaa kannattaa käyttää harkiten. Proteiineja saa toki monista muistakin kasviksista kuin palkokasveista.

Kasvisproteiinien etu lihaperäisiin proteiineihin on siinä, että lihaperäisten proteiinien mukana saa aina huonolaatuisia rasvoja ja paljon. Kasvisperäisellä proteiineilla menee kevyemmin. Kannattaa muistaa, että kasvissyöjä ottaa tarvittavat rasvansa muualta (kuten kylmäpuristetusta rypsi- ja oliiviöljystä), sillä kasvisruokavalio kootaan eri tavoin kuin perinteinen sekaruokamalli.

Proteiineja tulee kuitenkin syödä myös painonpudotuksen aikana, sillä proteiinit kasvattavat lihaksistoa. Enhän halua käyvän niin, että lihakset surkastuu, mutta läski jää. Lihasmassa polttaa rasvaa lepotilassakin, joten lihaksistosta kannattaa pitää huolta. Lihaksiston kehittymiseen tarvitaan myös liikuntaa, joten kannattaa sisällyttää elämäntapoihin heti alussa sääntö vähintään 3x 30 minuuttia liikuntaa viikossa.

Proteiineja kannattaa nauttia laihdutuksen aikana senkin vuoksi, että proteiinit pitävät pitkään kylläisenä. Minun proteiinipitoisia suosikkejani ovat hernekeitto, linssikeitto, tofupihvit, falafelit ja paputäytteiset tortillat.

Ei kommentteja: