torstai 3. tammikuuta 2008

Ruokarytmiä etsimässä

Luin illalla vanhaa sport-lehteä, josta ilokseni sain lisäkipinää ruokarytmihankkeelleni. Sport-lehdessä oli haastateltu naista, joka oli pääasiassa uuden ruokarytmin ja säännöllisen ruokailun myötä laihtunut vuodessa 26 kiloa. Ei nälkää, ei ihmedieettejä vaan uusi elämäntapa ruokailun suhteen. Tämä on minunkin tavoitteeni. Ei kikkailuja vaan pysyvvä elämäntapamuutos. Jo kuukaudessa tulemme näkemään, auttaako säännöllinen ruokailu painonpudotuksessa.

Ruokailuni uudessa kuosissaan on seuraava:

* Aamiainen, sisältää pitkäkestoisia hiilihydraatteja kuten puuroa. Kahvinjuontia olen vähentänyt, mutta aamuni ei lähde käyntiin ilman kahvikupposta.

* Lounas, tavoitteena pienentää annoksen kokoa säännöllisyyden avulla. Lautaselta löytyy monipuolisen kasvisruuan lisäksi salaattia, raastetta ja näkkäriä.

* Välipala, ruisleipä tofulla, hedelmä

* Päivällinen. Lounas ja päivällinen kompensoi toisiaan. Päivällisellä voi syödä eilisen päivän rippeitä tai esim keiton. Jos lounas oli raskas, on päivällinen kevyempi ja päinvastoin.
Tavoitteena on lisätä proteiinien määrää ravinnossa eli papuja, palkokasveja, linssejä, soijarouhetta, tofua, herneitä. Nyrkkisääntönä edelleen: ei santsata vaan opetellaan syömään kohtuudella.

* Iltapala on rasvaton maitopala kuten viili, piimä tai maitorahka hedelmillä

Noudatan lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota. Kananmunaa tosin en ruuanlaitossa enkä leivonnassa käytä. Lähinnä matkoilla ja valmistuotteissa saatan kananmunaa syödä.

Säännöllinen ruokailu takaa sen, että järjetön nälkä ei pääse yllättämään eikä veren sokeriarvot heittelehtimään. Minulla nälkä aiheuttaa välittömästi vanteen kiristämistä päässä ja alan kiroilemaan ja riehumaan pahemmin kuin vanha juoppo merimies. Nälän yllättäessä tulee myös yleensä ahmittua kerralla liikaa. Tulen siis noudattamaan säännöllistä syömistä tarkasti. Välipaloja toki sallin itselleni tarvittaessa enemmänkin kuin yllämainitsemani kuten hedelmiä tai puuroa. Puuro pitää näläntunteen kurissa pitkään, kunhan sen huomaa syödä ajoissa.

keskiviikko 2. tammikuuta 2008

Rauha liikkeellä

Olen päättänyt lisätä liikkumistani elämäntaparemontin kunniaksi. En ole himoliikkuja enkä tunne luontaista intohimoa mitään tiettyä liikuntalajia kohtaan. Koska minun on kuitenkin liikuntaa lisättävä, niin olen yrittänyt löytää itselleni sopivia, luontaisia liikuntalajeja. Tavoitteena on liikkua vähintään 3 kertaa 30 minuuttia viikossa.

Pidän luonnossa ja metsässä kävelemisestä ja samoilemisesta. Olen päättänyt, että tänä keväänä teemme viikottain retkiä poikien kanssa joko lähimetsiin tai merenrannalle. Nyt päämäräni retkillä ei tule enää olemaan eväskori vaan liikunta. Pojille tulen toki ottamaan evästä mukaan, mutta tulen tarkkaan pohtiman, mitä omaan suuhuni retkillä laitan.

Olen kaivanut viime jouluna lahjaksi saamani kävelysauvat eetteristä ja olenkin jo lenkkeillyt niiden kanssa lähiympäristössä. Sauvat antavat hurjasti lisätehoa ja ryhtiä kävelemiseen. Lisämukavuutta sauvakävelyyn tuo iPod-soitin, jonka olen ladannut täyteen hyvää menomusaa. Tästä viikosta lähtien tulen tekemään noin 6 kilometrin lenkin viikottain. Sauvakävely sopii minulle mainiosti, sillä tällä ylipainolla ei paljon asfaltilla eikä kyllä pururadallakaan kirmailla. Otetaan rauhallisesti ja katsotaan hölkkäilyä sitten myöhemmin (vaikka näin toistaiseksi evvk :)

Kolmanneksi liikuntamuodoksi olen valinnut bodypilateksen. En ole vielä päässyt lajia kokeilemaan, mutta se kuulostaa houkuttelevalta. Näillä kiloilla ja näillä tisseillä ei paljon aerobicata ja hyppyjumpata. Paikat ovat toki sen verran jumissa, että bodypilateksen venytykset tulevat taatusti tekemään hyvää. Kävin toisen lapsemme syntymän jälkeen joogassa ja siellä tehdyt venytykset toivat nopeasti vetreyttä ja notkeutta kankeaan kroppaani.

Nämä liikuntamuodot aion siis viikoittain lisätä elämäntapoihini. Tämän lisäksi harrastan paljon hyötyliikuntaa kuten kävelyä ja polkupyöräilyä. Jos hyvin käy ja saamme vielä lunta kevään kunniaksi, niin lumikolaus olisi aika oivaa hyötyliikuntaa. Liikunnan osalta olen toki pohtinut myös vesijuoksua ja punttisalilla käymistä. Katsotaan, miten tästä innostutaan.. Minulle voi myös lähettää sopivia liikuntavinkkejä, jotka sopivat reheville liikuntaa vieroksuville naisille.

tiistai 1. tammikuuta 2008

Normaalipainoinen Ansa

Painotilanteeni ei ole katastrofaalinen, tiedän jo aloittaessani olevani painoindeksin mukaan normaalipainoinen. Kiloja on kuitenkin muutamassa vuodessa kertynyt viisi. Olo on ikävä, eikä vanhat vaatteet mahdu päälle. Tai mahtuu ne, mutta näky on kamala, kun vyötärömakkarat pullottavat ulkopuolella ja napit paukkuvat irti housuista. Tiedostan myös, että jos jatkan samaanmalliin olen pian ylipainoinen.

Tavoitteenani on löytää taas tasapaino syömiseen ja kimmoke liikkumiseen. Mutta tuollaiset tavoitteet ovat liian abstrakteja. Konkreettinen tavoite on laihtua 5 kiloa maaliskuun loppuun mennessä. Noin puolikiloa viikossa, ensi maanantaina nähdään, miten käy...

Rehevä Rauha

Tähän on tultu. Sorja vartaloni on rehevöitynyt järkyttävästi vuosien vieriessä. Kyseessä ei ole enää mikään pieni muutaman kilon jenkkakahva-ongelma vaan nahkani alle on majoittautunut minun lisäkseni vähintäänkin norsu. Painoindeksitaulokon mukaan olen lihava. Tämä on merkittävä terveysriski.

Elämäntilanteeni on vihdoin sellainen, että minulla on aikaa itselleni. Lapset eivät enää ole liian pieniä, ne eivät valvota öisin eikä niitä tarvitse imettää. Myös ulkoilu ja liikunta lasten kanssa on jo mukavaa ja helppoa. Muutenkin elämäntilanteesta johtuen voin juuri nyt keskittyä saamaan painoni hallintaan. Jos en tee sitä nyt, niin ehkä en sitten ikinä.

Tavoitteenani on hilata painoni normaalin ylipainon lukemiin. Tämä tarkoittaa vähintään 10 kilon pudotusta. Tavoitteenani on saada kaksoisleuka kuriin, tuskailu vaatekauppojen ahtaissa sovituskopeissa loppumaan ja saada vaatekaapin vaatteet mahtumaan ylleni ilman että napa tursuaa aina näkyvillä. Tämän lisäksi odotan innolla lisäenergiaa ja parempaa henkistä olotilaa. Ekasta 10 kilosta palkitsen itseäni hiusten leikkuulla ja värjäyksellä. Hyvästi tylsyys ja turta mieli, tervetuloa pirteä kevät!

Eka päivä

Julkinen piinamme alkaa tässä ja nyt. Tavoitteena on omistaa kevät elämäntaparemonttiin ja painonpudotukseen.