torstai 3. tammikuuta 2008

Ruokarytmiä etsimässä

Luin illalla vanhaa sport-lehteä, josta ilokseni sain lisäkipinää ruokarytmihankkeelleni. Sport-lehdessä oli haastateltu naista, joka oli pääasiassa uuden ruokarytmin ja säännöllisen ruokailun myötä laihtunut vuodessa 26 kiloa. Ei nälkää, ei ihmedieettejä vaan uusi elämäntapa ruokailun suhteen. Tämä on minunkin tavoitteeni. Ei kikkailuja vaan pysyvvä elämäntapamuutos. Jo kuukaudessa tulemme näkemään, auttaako säännöllinen ruokailu painonpudotuksessa.

Ruokailuni uudessa kuosissaan on seuraava:

* Aamiainen, sisältää pitkäkestoisia hiilihydraatteja kuten puuroa. Kahvinjuontia olen vähentänyt, mutta aamuni ei lähde käyntiin ilman kahvikupposta.

* Lounas, tavoitteena pienentää annoksen kokoa säännöllisyyden avulla. Lautaselta löytyy monipuolisen kasvisruuan lisäksi salaattia, raastetta ja näkkäriä.

* Välipala, ruisleipä tofulla, hedelmä

* Päivällinen. Lounas ja päivällinen kompensoi toisiaan. Päivällisellä voi syödä eilisen päivän rippeitä tai esim keiton. Jos lounas oli raskas, on päivällinen kevyempi ja päinvastoin.
Tavoitteena on lisätä proteiinien määrää ravinnossa eli papuja, palkokasveja, linssejä, soijarouhetta, tofua, herneitä. Nyrkkisääntönä edelleen: ei santsata vaan opetellaan syömään kohtuudella.

* Iltapala on rasvaton maitopala kuten viili, piimä tai maitorahka hedelmillä

Noudatan lakto-ovo-vegetaarista ruokavaliota. Kananmunaa tosin en ruuanlaitossa enkä leivonnassa käytä. Lähinnä matkoilla ja valmistuotteissa saatan kananmunaa syödä.

Säännöllinen ruokailu takaa sen, että järjetön nälkä ei pääse yllättämään eikä veren sokeriarvot heittelehtimään. Minulla nälkä aiheuttaa välittömästi vanteen kiristämistä päässä ja alan kiroilemaan ja riehumaan pahemmin kuin vanha juoppo merimies. Nälän yllättäessä tulee myös yleensä ahmittua kerralla liikaa. Tulen siis noudattamaan säännöllistä syömistä tarkasti. Välipaloja toki sallin itselleni tarvittaessa enemmänkin kuin yllämainitsemani kuten hedelmiä tai puuroa. Puuro pitää näläntunteen kurissa pitkään, kunhan sen huomaa syödä ajoissa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä tämä tekemäsi ateriarytmi. Tästä munkin täytyy ottaa mallia! :) Tulen varmasti seurailemaan blogianne koska olen itsekkin kasvissyöjä. Tsemppiä molemmille!

Veget puntarilla kirjoitti...

Hei Ninni!

Ja kiitokset viestistäsi. Onpas mukavaa saada yhteydenotto heti näin alkumetreillä:) Laitoinkin asiasta heti tekstarin Ansalle.

Elämäntaparemonttiimme voi muuten muutkin yhtyä. Yhdessä on kivempaa. Tietoa, kommentteja, omakohtaisia kokemuksia ja vinkkejä kannattaa laittaa tänne nähtäväksi ja jaettavaksi.

Tein muuten äsken kauppareissun sauvakävellen, vaikka ulkona paukkuu 7 asteen pakkanen. Tulipas virkeä ja hyvä olo!

- Rauha