torstai 17. tammikuuta 2008

Aineenvaihdunta

Olen elämäntaparemonttini ansiosta lukenut lukemattomia artikkeleita ravitsemuksesta, liikunnasta, painonpudotuksesta ja -hallinnasta. Eräs merkittävä asia liittyen painonpudotukseen on aineenvaihdunta. Selkokielellä aineenvaihdunta on sitä, että nesteet ja aineet liikkuvat kehossa. Laihdutuksen kannalta on merkittävää kiinnittää huomiota juuri aineenvaihduntaan.

Yksiseliteisesti viesti lukemistani artikkeleista on ollut selvä: perinteinen armoton laihdutuskuuri hidastaa aineenvaihduntaa ja saa elimistön säästöliekille. Ankara ja nopea laihdutuskuuri kuten perinteiset kaalisoppakuurit ja ihmedieetit syövät lihasmassaa. Ruokailutottumuksia ihmedieetit eivät muuta. Kun laihduttaja palaa entiseen ruokavalioon, lähtee paino jälleen nousemaan vanhoihin mittoihinsa. Tosin sillä erolla, että lihakset ovat surkastuneet ja tilalla on enemmän läskiä.

Laihdutuskuurien sijaan tulisikin laihtua elämäntapamuutoksen avulla. Laihtuminen perustuu tällöin ruokavalion parantumiseen. Ruuan tulisi olla proteiinipitoista ja vähäenergista. Kasvissyöjä saa proteiineja, kuten aiemmin kirjoitin, palkokasveista. Vähäenergista, mutta pitkäkestoista hiilihydraatteja saa täysjyväviljoista. Tämän vuoksi olen vaihtanut välipalani ruisleipiin tofulla. Ruisleivästä paahdettuna vatsanikin tykkää.

Aineenvaihduntaa voi piristää välillä joillakin ruoka-aineilla kuten tulisilla mausteilla, kofeiinilla ja yrttijuomilla. Hyvää aineenvaihduntaa voi helposti ylläpitää säännöllisillä ruoka-ajoilla ja lihasmassan kohentamisella. Lyhyen elämäntaparemontin aikana olen huomannut oman aineenvaihduntani tehostuneen mukavasti.

Muistetaan siis: lihakset kuluttaa energiaa, läski ei.

Ei kommentteja: